+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

A KATA adózás hátrányaiA korábbi bejegyzéseinkben már megvizsgáltuk a KATA adózás általános szabályait, a KATA adózás feltételeit, valamint a KATA adózás 2017-es változásából adódó előnyöket is. De, mint az életben szinte mindennek, így ennek is megvannak az árnyoldalai, ezért ebben a cikkben szeretnénk bemutatni, hogy melyek a KATA adózás hátrányai.

A KATA adózás hátrányai – Nyugdíjalap

A KATA adózással a havonta megfizetett tételes adóval a következő nyugdíjalap után fizeti a magánszemély a járulékokat.

Az ellátások számításának alapja havi 81 300 Ft 50 000 Ft/hó tételes adó fizetése esetén, a 75 000 Ft/hó tételes adó megfizetése estén a nyugdíj alapja 136 250 Ft, a 25.000 Ft/hó tételes adó megfizetése esetén nem jár ellátás.

Azaz ebből jól látható, hogy nyugdíj előtt állók esetén a KATA adózású egyéni vállalkozás minimális nyugdíjat eredményez, azaz az önkéntes nyugdíjpénztárba történő külön befizetés szükséges (de legalábbis javasolt!), mint öngondoskodás, vagy a KATA adózású vállalkozás összekombinálása munkaviszonyban megfizetett nyugdíjjárulékkal.

A KATA adózás hátrányai – Gyermekvállalás előtt (egészségbiztosítás pénzbeli ellátás)

A KATA adózással a havonta megfizetett tételes adóval a következő pénzbeli egészségbiztosítási alap után fizeti a magánszemély a járulékokat.

Az ellátások számításának alapja havi 81 300 Ft 50 000 Ft/hó tételes adó fizetése esetén, a 75 000 Ft/hó tételes adó megfizetése estén a nyugdíj alapja 136 250 Ft, a 25 000 Ft/hó tételes adó megfizetése esetén nem jár ellátás.

Azaz a gyermek után járó pénzbeli ellátás csupán KATA adózást választva hasonlóan a nyugdíjhoz minimális lesz, ugyanakkor azt ebben az esetben hozzá kell tenni, hogy a gyermek 6 hónapos korától az édesanya újra dolgozhat és e mellett is megkapja a gyermek után járó pénzbeli ellátást, azaz valamivel rugalmasabb a rendszer ilyen szempontból.

A KATA adózás hátrányai – Gyermekvállalást követően (családi adó- és járulék kedvezmény)

Gyermekvállalást követően a KATA adózás hátránya, hogy a gyermek után járó családi adóalap és járulék kedvezményt nem lehet érvényesíteni, így ebben az esetben is javasolható a KATA adózás mellett egy munkaviszony fenntartása megfelelő jövedelem szinttel.

A KATA adózás hátrányai – Munkanélküli ellátás

Az munkanélküli ellátások számításának alapja havi 81 300 Ft 50 000 Ft/hó tételes adó fizetése esetén, a 75 000 Ft/hó tételes adó megfizetése estén a nyugdíj alapja 136 250 Ft, a 25 000 Ft/hó tételes adó megfizetése esetén nem jár ellátás.

Így a munkanélküli ellátás szempontjából is érdemes megfontolni, illetve kiegészítő biztosítást kötni, mivel a munkanélküli ellátás minimális összege egy esetleges munkanélküliség esetén elégtelen lehet.

A KATA adózás hátrányai – Költségelszámolás hiánya

A KATA adózás esetén költségelszámolás nem lehetséges, így értelemszerűen termék forgalmazói tevékenységhez vagy beruházás, eszköz igényes tevékenységhez ez az adózási forma valószínűleg nem a legmegfelelőbb választást jelenti.