+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

EKÁER tanácsadás

Professzionális EKÁER tanácsadás

Elakadt az EKÁER-ben? Esetleg EKÁER ellenőrzést kapott? Professzionális EKÁER tanácsadási szolgáltatásunk a megnyugtató megoldás!

Az EKÁER nem játék, ne kockáztasson! Minden bizonytalan ügyletet vizsgáltasson felül nemzetközi adószakértővel és minimalizálja az adókockázatot! Ne feledje, az ügyletek helyes kialakítását elvégezni csak egyszer kell!

Legyen felkészült és sikeres velünk!

A szakértelmet én garantálom!

Kneitner Lea aláírás

Kneitner Lea
okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő
TILEA Tanácsadó Kft.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefon: +36 30 635 5022
E-mail: info@tilea.hu

Írjon nekünk!

12 + 11 =

Kneitner Lea - okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő
EKÁER tanácsadás

EKÁER TANÁCSADÁS

Az EKÁER rendszer 2015. január 1.-jei bevezetésével a magyar adóhatóság új szintre emelte a termékkereskedelemhez köthető általános forgalmi adó ellenőrzéseket. Ma már tudjuk, hogy az EKÁER rendszer nem csupán az áfa visszaélések felderítésében hatékony eszköz, de számos egyéb adónem ellenőrzéséhez és gazdasági folyamatok feltérképezéséhez szolgáltat olyan adatokat, amelyekből rendkívül pontos következtetések vonhatók le. Ezért nem véletlen, hogy az EKÁER ellenőrzések egyre gyakrabban nagy átfogó adóellenőrzések kiinduló pontjaivá váltak.

Mára szinte minden felelős gazdasági szereplő felismerte, hogy a biztonságos működéshez elkerülhetetlen a kereskedelmi folyamataik a korábbinál sokkal precízebb működtetése és adminisztrációja.

Új ügyletek bevezetése

Egy felkészült vállalat esetén természetesen nem szükséges minden egyes újonnan bevezetett ügylet vizsgálata, hiszen egyrészről az ügyletek egy bizonyos része kellően egyszerű ahhoz, hogy azokat bárki kezelni tudja, másrészről a korábban már helyesen beállított ügyletek sablonszerűen ismétlődnek, így azok mintázata könnyen követhető.

De az EKÁER és áfa szempontjából legnagyobb adókockázatot magukban hordozó háromszög- és láncügyletek már azt a kategóriát képviselik, ahol nem szabad semmiféle bizonytalanságot hagyni. Az ilyen ügyletek helytelen megítélése katasztrofális következményekkel járhat egy cég életében. Ezért mindig érdemes előre tervezni, hiszen a legtöbb ügylettípust elég egyszer, az adózási szabályokkal összhangban kialakítani.

EKÁER átvilágítás

Előfordulhat, hogy vállalata már hosszabb ideje és kellő biztonsággal használja az EKÁER rendszert. Ennek ellenére tanácsos megbizonyosodni arról, hogy a vállalatánál kialakult EKÁER használati szokások valóban összhangban vannak-e a törvényi követelményekkel. Ennek keretében természetesen nem csak maguknak a kialakult használati szokásoknak a helyessége kerül meghatározásra, de a kereskedelmi ügyletek adószakmai megítélésére is sor kerül. Habár az EKÁER rendszer nem teszi számunkra lehetővé az önrevíziót, az EKÁER átvilágítás során számos lehetőségünk nyílik az adókockázatok minimalizálására és az adminisztrációs hibák dokumentálására. Amennyiben ezeket a hibákat nem a vállalat, hanem az adóhatóság fedezi fel, akkor a vállalat megoldási lehetőségei radikálisan csökkennek.

Adóhatósági esetek kezelése

Mindannyian tapasztaljuk, hogy az EKÁER ellenőrzések száma robbanásszerűen megnőtt, így az ezekből kiinduló hatósági eljárások száma is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az ilyen eljárások során az adóhatóság súlyából adódóan mindannyian csak alárendelt szereplők lehetünk. Mindennek ellenére az ilyen esetekben különösen fontos, hogy megértsük, hogy az adóhivatalnak egy-egy ilyen eljárásban mire van szüksége és ezt megfelelő szakmai nyelvezettel kommunikáljuk felé.

Amennyiben az Ön vállalatának mélyrehatóbb tudásátadásra lenne szüksége, úgy kérem látogasson el az EKÁER képzés-i oldalunkra és kérje ajánlatunkat még ma!

Üdvözlettel:

Kneitner Lea
okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő