+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

EKÁER változások 2016Az új EKÁER változások 2016. augusztus 1-jétől lépnek életbe, amelyek értelmében megváltozik az EKÁER szám igénylési kötelezettség a nem útdíjköteles gépjármű nem kockázatos termék szállítása esetén, amely a gyakorlatban jelentős adminisztrációs kötelezettség bővülést eredményez a társaságok számára.

A jogszabály az alábbiakról rendelkezik:
A módosítás megteremti az EKÁER bejelentési kötelezettséget akkor is, ha a nem kockázatos terméket nem útdíjköteles gépjárművel fuvarozzák, azonban a gépjármű össztömege a felrakodást követően meghaladja a 3,5 tonnát. A módosítás célja a „csalárd” adózói magatartás visszaszorítása, az általános forgalmi adó adónemben elkövetett adócsalások számának visszaszorítása.

Az adózás rendjéről szóló törvény 22/E. § (1) bekezdésében az „Útdíjköteles gépjárművel végzett” szövegrész helyébe az „Útdíjköteles gépjárművel, továbbá a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművel végzett” szöveg lép.

A jogalkotó célja: az EKÁER módosításával kiszűrhetőek lesznek a túlpakolt kisteherautókkal szállító „csalárd” kereskedők.

EKÁER változások 2016 – mentességek

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk a 2016. augusztus 1-jétől érvényes EKÁER mentességi lehetőségeket a súly és értékhatár figyelembe vételével:

 Termék típus

Súly (kg)

 Feltétel

Érték (Ft)

Nem kockázatos termék (útdíjköteles gépjármű)

2 500

És / Vagy

5 millió

Nem kockázatos termék (nem útdíjköteles gépjármű)

2016. augusztus 1-jétől a gépjármű tömege + csomag összsúlya (bruttó súlya) 3,5 tonna alatt mentes, felette EKÁER köteles!

Kockázatos élelmiszer,

Egyéb kockázatos termék (bármilyen gépjármű)

500

És / Vagy

1 millió

A gépjárművek forgalmi engedélyében két kódot érdemes megnézni: a G és F.1. pontokat, ahol fel van tüntetve a gépjármű saját tömege és teljes tömege, azaz a gyakorlatban külső szállító esetén szükség lesz a gépjármű forgalmi engedélyében szereplő adatokra is.

A módosítás következtében és termékmentesség hiányában nagyon sok olyan termék fog EKÁER bejelentési kötelezettség alá esni 2016. augusztus 1-jétől, melynek a szállítása sürgős pl: orvosi műszerek, egészségügyi termékek, azaz EKÁER bejelentési kötelezettségnek csak utólagosan tudnak a felek eleget tenni, illetve nagyon sok vevői kiszállítás is bejelentési kötelezettség alá eshet, ha a gépjármű és a termékek bruttó súlya meghaladja a 3,5 tonnát (például: terítő fuvar esetén), de kombinált fuvar esetén is fel fog merülni, hogy az egyik járműről másikra történő átpakolást (vasútról, hajóról dobozos autóba) 2016. augusztus 1-jétől be kell jelenteni a módosítás értelmében.

A táblázatban szereplő súly-és értékhatár mentességeket a szabályok szerint címzettenként vizsgáljuk, viszont az új össztömegre vonatkozó szabály esetén álláspontom szerint ez nem alkalmazható, azaz az összes címzett számára szánt termék egy gépjárműre történő felpakolása után vett súly lesz a mérvadó.

EKÁER változások 2016. augusztus 1. –  nem kockázatos termék szállítása

EKÁER változás 2016. augusztus 1. - nem kockázatos termék szállítása

EKÁER változások – kapcsolódó bejegyzés:

EKÁER 2016 – ami még változik