+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

Transzferár témájú bejegyzések

Kategória: Transzferár

A transzferár dokumentációról általában

TranszferárA transzferár dokumentációt úgy fogalmazhatnánk meg, mint a tiszta és átlátható kapcsolt vállalatközi tőke- és eszközáramlás legfőbb bizonylata.

Habár a transzferárazás alapvetően a gazdasági matematika és statisztika módszereiből indul ki, a vállalatközi tranzakciók teljes körű átlátásához és megítéléséhez nélkülözhetetlen a nemzetközi adózási és számviteli szabályok elmélyült ismerete. Kimagasló minőségű, minden részletre kiterjedő nemzetközi dokumentációt csak a legképzettebb és legtapasztaltabb számviteli és adózási szakemberek képesek összeállítani.

Míg korábban a transzferárazásról szinte kizárólag adózási szakemberektől lehetett hallani, addig ma már egyre gyakrabban találkozhatunk ezzel a fogalommal a gazdasági híradókban vagy a politikai különböző színterein is. Mint tudjuk a világkereskedelem több mint 60 százaléka kapcsolt vállalatok között megy végbe és ennek is túlnyomó többsége határon átnyúló tranzakciókhoz kapcsolódik. Ezért egyáltalán nem véletlen, hogy a kapcsolt vállalatok közötti tranzakciókat világszerte egyre nagyobb figyelem kíséri. Az országok egyre szigorúbb és kifinomultabb szabályozással próbálják elérni, hogy a helyben keletkezett profit helyben is kerüljön megadóztatásra, míg a vállalati szféra törekvései egyértelműen arra irányulnak, hogy a törvényi szabályozás keretein belül maradva optimalizálják adózásukat. Mindebből kitűnik tehát, hogy a nagyvállalatok és a nemzeti adóhatóságok egy folyamatosan szűkülő mezsgyén próbálják érvényesíteni ellentétes érdekeiket. A nemzeti adóhatóságok újabb és újabb elemzési és bizonyítási módszereket dolgoznak ki a transzferárak ellenőrzésére vonatkozóan, melyek megítélése akár országonként eltérő is lehet. Az adóhivataloknál ma már nagyon felkészült szakemberek – sok helyen kifejezetten transzferár ellenőrzési csoportok – segítik az adóhatósági ellenőrzéseket, ezért a vállalatok is arra kényszerülnek, hogy a legfelkészültebb nemzetközi adószakértők segítségét vegyék igénybe a transzferárazási folyamataik kialakításakor. Vállalatunk által nyújtott transzferár szakértői szolgáltatások ezekre e kihívásokra jelentenek valódi, gyakorlati megoldást!

A legtöbb gazdasági ügylet árát a piac alakítja ki, ezáltal a független felek között létrejön a piaci ár, mely mindig változó, ezt hívjuk szokásos piaci árnak.

Vannak azonban olyan ügyletek, amelynek a szereplői egymástól nem függetlenek. Ilyen esetben előfordulhat, hogy egymás között nem a piaci árat alkalmazzák, hanem annál magasabb vagy alacsonyabb értéken kereskednek egymással. Ezt nevezzük elszámolói árnak vagy transzferárnak.

Kik a nem független vállalkozások? Olyan vállalkozások elsősorban, amelyek egymásban tulajdoni részesedéssel rendelkeznek. Nézzünk erre néhány példát:

  • két vagy több cégben ugyanaz a tulajdonos személye vagy ugyanaz a tulajdonosi kör
  • egyik vállalkozásban a másik vállalkozás többségi tulajdonnal rendelkezik
  • a belföldi társaságnak külföldi anyavállalata van
  • egy külföldi cég magyarországi fióktelepe

A megfelelő tulajdonosi arány esetén ezeket a társaságokat kapcsolt vállalkozásoknak hívjuk. A kapcsolt vállalkozások közötti ügyleteknél az ár eltérhet a piaci ártól, például egy külföldi termelő cég a belföldi leányvállalatának 30%-os árengedménnyel értékesíti a terméket, amit a belföldi leánycég 100%-os áron ad tovább belföldön.

Ilyen és hasonló eseteknél a két fél között alkalmazott árat hívjuk transzferárnak. A transzferárakkal befolyásolni lehet a részt vevő cégek eredményét, ezáltal a keletkező fizetendő adó összegét is.

Szokásos piaci ár

A szokásos piaci ár fogalmát többféleképpen határozzák meg a magyar adótörvények. Jelen bejegyzésünkben igyekszünk ezeket a definíciókat a teljesség igényével felsorolni. A szokásos piaci ár fogalma az az ár, amelyet független felek alkalmaznak az összehasonlítható...