+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció
Áfa regisztráció header

ÁFA regisztráció Magyarországon és külföldön

Az Európai Unió egyik nagyszerű vívmánya az áfa regisztráció, amely lehetőséget teremt az Európai Unió vállalatai számára, hogy termékeiket illetve szolgáltatásaikat az egyes tagállamok területén belül a helyben igényelt áfa regisztrációs számokon keresztül hozzák forgalomba.

Használja ki az áfa regisztráció előnyeit már ma!

Legyen felkészült és sikeres velünk!

A szakértelmet én garantálom!

Kneitner Lea aláírás

Kneitner Lea
okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő
TILEA Tanácsadó Kft.

Lépjen velünk kapcsolatba!

Telefon: +36 30 635 5022
E-mail: info@tilea.hu

Írjon nekünk!

4 + 8 =

Áfa regisztráció Kneitner Lea - okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértőtől
Áfa regisztráció Magyarországon és külföldön

A legfontosabb tudnivalók az áfa regisztrációról

Kapcsolódó bejegyzéseink

Külföldi áfa visszaigénylés

 

Áfa visszaigénylés külföldieknek

Áfa regisztráció Magyarországon és külföldön

Az Európai Unió egyik nagyszerű vívmánya az áfa regisztráció, amely lehetőséget teremt az Európai Unió vállalatai számára, hogy termékeiket illetve szolgáltatásaikat az egyes tagállamok területén belül a helyben igényelt áfa regisztrációs számokon keresztül hozzák forgalomba. Az áfa regisztráció történhet önkéntesen illetve kötelező jelleggel. Az áfa regisztráció elsősorban akkor válik kötelezővé, ha egy EU tagállambeli adóalany egy másik EU-tagállamban kötelezően adott ügylet kapcsán áfa alannyá válik, de a regisztrációt önkéntesen is megtehetik a társaságok bármelyik tagállamban.

Amikor kötelező az áfa regisztráció

Magyarországon főként az alábbi ügyletek esetén lehet szükséges az áfa regisztráció:

 • bérmunka esetén a bérmunkáztató cég számára, ha nem hagyja el a bérmunkával elkészített termék Magyarország területét
 • kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási, sport- vagy más hasonló eseményekre, rendezvények bonyolítására, ideértve az előbbiekhez járulékosan kapcsolódó szolgáltatásokat
 • háromszög- és láncügyletek esetén
 • ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások esetén
 • távértékesítés esetén (webshopok értékhatár feletti értékesítése)
 • elektronikus szolgáltatások esetén
 • Magyarországon belüli magyar raktárból történő termékértékesítés esetén
 • EU-s tagállamban magyar társaság által bérelt raktárból történő értékesítés esetén

Ezekben az esetekben nincs mérlegelési jogköre a társaságnak, kötelezően be kell jelentkezni áfa adóalanyként az adott tagállamban. Amennyiben a társaság ezt nem teszi meg, akkor adóhiánya keletkezik a ténylegesen illetékes EU tagállamban, a nem illetékes tagállamban pedig többlet adófizetése lesz.

Magyar adóalanyok esetében, ha olyan adóalanynak értékesítünk terméket vagy nyújtunk szolgáltatást, aki valamilyen oknál fogva az áfa regisztrációt elmulasztotta és a magyar adószámára kellene értékesíteni, javasolt magyar áfa felszámításával kiállítani a számlát az adóhiány elkerülése miatt.

A 2015. január 1-jétől bevezetett EKÁER rendszer az elmulasztott áfa regisztráció, illetve adóhiány feltárásában hatékony segítséget jelent az adóhivatal számára.

Önkéntes áfa regisztráció

Áfa regisztrációAz önkéntes áfa regisztráció elsősorban abból adódóan válik vonzóvá a társaságok számára, hogy a különböző EU tagállamokban eltérő az általános forgalmi adó mértéke. Konkrét példán szemléltetve, ha egy belföldi magyar társaság nagy mennyiségben értékesít olasz magánszemély vevők vagy adóalanyok számára, akkor érdemes Olaszországba bejelentkezni és az ottani áfa felszámításával értékesíteni, hiszen az olasz fogyasztói ár – a magyar illetve az olasz áfa kulcs jelentős eltéréséből adódóan – alacsonyabb, így versenyképesebb az adott piacon.

A gyakorlatban gyakran tapasztaljuk, hogy az adóalanyok számára az önkéntes áfa regisztráció lehetőséget teremt arra, hogy értékesítési lehetőségeiket más tagállambeli piacon jelentősebb beruházások eszközölése (cégalapítás, telephely létrehozás, stb.) nélkül, illetve alacsonyabb áfa kulcs alkalmazásával felmérje.

Ha egy másik tagország piacát adóalany munkavállaló felvételével (például: kereskedelmi képviselővel) szeretnék felmérni, akkor erre is lehetőségünk nyílik – komolyabb anyagi ráfordításokat mellőzve – önfoglalkoztatói regisztrációval (munkáltató / munkavállaló) vagy akár nemzetközi munkaerő kölcsönzéskeretében is.

Az áfa regisztrációk kezelése Magyarországon a Kiemelt Adózók Igazgatósága hatáskörébe tartozik. Az áfa regisztrációs szám az erre rendszeresített T201-es nyomtatvány hivatalhoz történő benyújtásával igényelhető. Az eljárás rendszerint 14-30 napot vesz igénybe, ezért ezzel az átfutási idővel a gazdasági tevékenység megkezdésének előkészületeinél mindenképpen szükséges számolni.

Könyvelés és áfa bevallás az áfa regisztráltak esetén

Magyar társaság EU tagállambeli áfa regisztrációja esetén a magyar könyvelésben az adott tagállamban leadott bevallások és áfa analitika kerül lekönyvelésre az adott tagállambeli áfa kulcs használatával.

Külföldi társaság magyarországi áfa regisztrációja esetén a magyar áfa bevallás és analitika alapján történik a könyvelés a magyar áfa kulcsok használatával.

Harmadik országbeli adóalanyok áfa regisztrációja (pénzügyi képviselő / önfoglalkoztatói regisztráció)

Harmadik országbeli adóalany EU tagállambeli áfa regisztrációja esetén pénzügyi képviselő megbízása kötelező, kivéve az elektronikus szolgáltatásokat nyújtó társaságok esetén. A pénzügyi képviselő és a harmadik országbeli adóalany felelőssége egyetemleges, a pénzügyi képviselőre speciális szabályok vonatkoznak.

Az áfa regisztráció a következő esetekben használható eredményesen

 • ha külföldön kereskedelmi tevékenységet szeretnénk végezni külföldön bérelt vagy saját raktár üzemeltetésével
 • webshopból történő értékesítés esetén adott tagállami vevők esetén
 • külföldi rendezvények esetén – kiállítás, vásár, konferencia

vagyis, ha nem szeretnénk az adott országban társaságot, kereskedelmi képviseletet létrehozni, de szeretnénk a termékeinket értékesíteni helyileg is.

Amikor nem célszerű az áfa regisztráció alkalmazása

– ha külföldön felszámított áfát szeretnénk visszaigényelni – ha külföldön szeretnénk kereskedni a termékeinkkel és ehhez alkalmazottat is foglalkoztatni szeretnénk, valamint irodát, bemutató termet is bérlünk hozzá

A regisztráció menete

 1. regisztrációs adatlapot kell aláírva beadni – mellékletként: eredeti cégkivonat (adott ország nyelvére lefordítva!), aláírási címpéldány, meghatalmazás, sok országban szerződést is mellékelni kell
 2. A fenti dokumentumokat be kell adni és 14-30 nap alatt kiadják az adószámot

Jogszabályi rendelkezések: 2006/112 EK irányelv 17-es bekezdés, illetve a teljesítési hely szabályai.

Amennyiben áfa regisztráció vagy áfa bevallás tekintetében segítségre lenne szüksége Magyarországon vagy más EU-s tagállamban, kérem forduljon hozzánk bizalommal: KAPCSOLAT

Üdvözlettel:

Kneitner Lea
okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő