+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

Az áfa visszaigénylés külföldieknek viszonylag egyszerű folyamat. A magyar áfa visszaigénylése külföldi társaságok esetén két módon lehetséges, míg magánszemélyek esetén a visszaigénylést kizárólag egy módon tehetjük meg. Az alábbi blogbejegyzésben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Áfa visszaigénylés külföldieknek – magánszemélyek áfa visszaigénylése

Áfa visszaigénylés külföldieknekKizárólag az alábbi magánszemélyek igényelhetnek vissza áfát:

  • EU tagállamon kívüli lakóhellyel rendelkezik, illetve harmadik ország állampolgára
  • EU tagállamon kívüli lakóhellyel rendelkezik, illetve Közösségi tagállam állampolgára

A visszaigénylés 175 euró összeg esetén lehetséges, illetve a visszaigénylési jogosultságot igazolnia kell, számlát kell kérnie a beszerzésről, valamint az értékesítőnek jeleznie kell a visszaigénylés tényét, így az értékesítő áfa visszaigénylési lapot állít ki, melyből 2 példányt átad a vevőnek.

Az áfa visszaigénylés esetén az alábbi adatokra van szükség:

  • számla sorszáma, ellenértéke
  • értékesítő neve, címe, adószáma
  • külföldi utas neve, címe, úti okmányainak adata
  • termék Közösség területéről történő kiléptetés tényét igazoló dokumentum

A visszaigénylő lap idegen nyelven is kitölthető, 90 napon belül kell benyújtani.

Áfa visszaigénylés külföldieknek – külföldi társaságok áfa regisztrációja

Az áfa regisztrációval a társaságok azt tudják elérni, hogy adott országban kereskedelmi vagy szolgáltató tevékenységet végezzenek társaság alapítása nélkül, illetve nagyobb beruházás nélkül, munkavállalók foglalkoztatása nélkül, azaz költséget spórolva tudnak alacsonyabb áfa kulccsal értékesíteni az adott országban.

Az áfa regisztráció során hasonlóan a magyar általános forgalmi adó elszámolásához áfa visszaigénylésre is lehetőség van, azonban ez országonként eltérő, azaz az áfa regisztráció során elvégzett áfa visszaigénylések tekintetében az adott ország adójogszabályai szerint kell eljárni, illetve visszaigénylést eszközölni, így akár kedvezőbb szabályokkal is találkozhatunk, valamint az adóellenőrzés tekintetében is az adott ország adóhatósága jár el.

Áfa visszaigénylés külföldieknek – az ELEKAFA nyomtatvány

A külföldön felszámított áfát alapvetően kétféle képen lehet visszaigényelni, az egyik lehetőség, hogy önkéntes áfa regisztráció keretében regisztrálunk áfára az adott országban és visszaigényeljük az adott országból az áfát olyan módon, hogy a számlát az adott országban regisztrált áfa adószámra kérjük kiállítani, illetve a másik lehetőség az ELEKAFA nyomtatvány, azaz nem jelentkezünk be az adott országban áfá-ra, hanem a nyomtatványon beadjuk a magyar adóhivatalhoz – illetékesség szerinti hivatalhoz – az áfa visszaigénylést, a magyar adóhivatal pedig továbbítja ezt az adott ország adóhivatalához, aki visszatéríti a társaságnak az áfát.

Kapcsolódó bejegyzésünk:

Áfa regisztráció

Külföldi áfa visszaigénylés