+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

Osztalékfizetés 20172016. január 1-jétől megváltoztak az osztalékfizetés szabályai, így a 2016-os üzleti és adóévre 2017. május 31-éig közzéteendő beszámoló esetében az alábbi szabályokat kell követni az osztalékfizetéssel kapcsolatban.

Az osztalék forrása: a pozitív adózott eredmény és a pozitív eredménytartalék összege.

Korrigált saját tőkét ki kell számítani: saját tőke-lekötött tartalék-pozitív értékelési tartalék, illetve a korrigált saját tőkéből le kell vonni a jegyzett tőkét, hogy megkapjuk az osztalékfizetés felső korlátját.

Dönteni kell, hogy az osztalék forrása és a jegyzett tőkével korrigált saját tőke közül melyik a kisebb és csak azt lehet figyelembe venni.

2016-tól a jóváhagyott osztalékot abban az évben könyveljük, amikor jóvá lett hagyva, a társaság legfőbb szervének határozatát közzé kell tenni az osztalékfizetéssel kapcsolatban.

Osztalékfizetés a törvény szerint

Előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék akkor fizethető ki osztalékként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék figyelembevétele (kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá.

Fontos változás: szabad eredménytartalék és saját tőke összegének meghatározásánál növelő tételként figyelembe lehet venni az előző üzleti évi beszámolóban még nem szereplő, de a tárgyévben a mérlegkészítés időpontjáig elszámolt, kapott (járó) osztalék összegét.

Negatív eredménytartalék – amit tudni érdemes

A negatív eredménytartalék fedezetét az adózott eredmény és a kapott (járó) osztalék képezheti. A tőketartalékot át lehet vezetni az eredménytartalékba az osztalékfizetésről hozott döntés előtt.

A nyereségből való részesedésből és a veszteség viseléséből egyetlen egy tagot sem lehet kizárni és az osztalék kifizetése a törzsbetétek arányában történik.

A változás nyomán az osztalék könyvelése, könyvelési lépései nem változtak. Az egyetlen módosulás, hogy az osztalékot a korábbiaktól eltérően nem visszamenőleg, hanem abban az adóévben könyveljük le, amelyikben az osztalék összegéről a döntés született.