+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

Airbnb adózásaAz airbnb adózása nagyon sok magánszemélyt érint Magyarországon is, ezért ebben a cikkben most részletesen foglalkozunk ezzel a területtel.

Az airbnb adózása

Az airbnb szolgáltatás egy áfa köteles tevékenység, mely után 18% áfát kell Magyarországon felszámítani, kivéve, ha a szálláshely bérbeadó alanyi adómentességet választott, melyet évi 8 millió Ft-os árbevételig megtehet. A kereskedelmi szálláshely szolgáltatás során előfordul, hogy a szolgáltatást társaság veszi igénybe, így közösségi adószám igénylése szükséges lehet. A kereskedelmi szálláshely szolgáltatónak minden esetben számla kiállítási kötelezettsége van és speciális számlázási szabályok vonatkoznak rá, hiszen az idegenforgalmi adó alanya is, így ezt fel kell tüntetnie a számláján áfa felszámítása nélkül.

Az airbnb szolgáltatásra két külön törvény is vonatkozik az általános adótörvényeken kívül: 239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény.

Szálláshely-szolgáltatás alatt üzletszerű gazdasági tevékenység keretében rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely nyújtását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni.

Egyéb szálláshely a szálláshely-szolgáltatás céljára hasznosított, szállodának, panziónak, kempingnek, üdülőháznak, közösségi szálláshelynek nem minősülő, nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás rendeltetéssel létesített önálló épület vagy annak lehatárolt része, ahol az e célra hasznosított szobák száma legfeljebb nyolc, az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Bejelentést kell tenni a jegyzőhöz, illetve T101-es nyomtatványon kell az adóhivatalhoz bejelentkezni, valamint az önkormányzathoz idegenforgalmi adó alá.

Airbnb adózási formák

Magánszemélyként az alábbi airbnb adózási formák közül választhat

  • önálló tevékenység – tételes vagy diktált 10% költséghányad elszámolása – 15% személyi jövedelemadó, 22% egészségügyi hozzájárulás
  • tételes átalányadózás – 38.400 Ft/szoba/év – korlátok: egyéb szálláshely-szolgáltatást nyújtó választhatja csak, az adóévben ugyanannak a személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra adhatja csak bérbe, tevékenységet a tulajdonában vagy haszonélvezetében lévő egy lakásban vagy üdülőházban folytatja, szükséges, hogy a T101-es nyomtatványon ezt válassza
  • KATA adózás
  • Egyéni vállalkozás adózása – vállalkozói személyi jövedelem adózás, átalány adózás – Évi 15 millió forintos bevételi határig választható az átalányadózás, ahol ez esetben a bevétel 60 százalékát kell jövedelemnek tekinteni, mely után 15 százalék személyi jövedelemadó – fizetési kötelezettség terheli az adózót.

Adóelőleget kell fizetni a negyedévet követő hó 12-éig.