+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

Nemzetközi adószámA nemzetközi kereskedelemmel illetve nemzetközi szolgáltatásnyújtással foglalkozó vállalatok esetén a tevékenység végzéséhez a nemzetközi adószám megléte elengedhetetlen feltétel.

Nemzetközi adószám – általános tudnivalók

A nemzetközi adószám az Európai Unión belül alapvetően a közösségi adószámot jelenti, melyet a társaságok a bejegyzés szerinti ország adóhatóságánál igényelhetnek, de a nemzetközi adószám már a cégbejegyzési folyamat során is megigényelhető. A nemzetközi adószámot célszerű már a cég- vagy egyéni vállalkozás bejegyzésekor kérni, mivel nem tudhatjuk előre, hogy mikor fogunk kereskedelmi kapcsolatba kerülni külföldi üzleti partnerrel.

Attól függetlenül igényelhetjük, hogy „használjuk”-e az adószámot vagy sem és a speciális adózású adóalanyok (mint például: alanyi adómentes, KATA adózók stb.) is kérhetik kötelezettségek nélkül!

Az Európai Unióban a VIES rendszerben lehet ellenőrizni a közösségi adószám érvényességét a következő linken: VIES rendszer

A magyar társaságok esetén közvetlenül is ellenőrizhető az adószám az adóhivatal weboldalán.

A közösségi adószámok képzése országonként egyedi, azonban abban hasonlóságot mutatnak, hogy mindig az országkóddal kezdődnek, a generálásuk algoritmusa azonban titkos. Magyarországon a belföldi adószám első 8 számjegyét egészítjük ki a HU kóddal.

Nemzetközi adószám igénylése

Magyarországon a T201T vagy T201-es, illetve egyéni vállalkozó esetén a T101E-es nyomtatványon lehet igényelni az alábbi lehetőség megjelölésével:

Közösségi adószám igénylése

Oka lehet:

  • kereskedelmi kapcsolat létesítése
  • jövedéki termék beszerzése
  • EVA adóalany termékértékesítése
  • alanyi adómentes adóalany új közlekedési eszköz értékesítése
  • adómentes termékértékesítést végző adóalany közösségi termékértékesítése

Célszerű ezzel együtt bejelenteni – ha korábban nem volt devizás értékesítésünk – hogy milyen árfolyamot kívánunk használni.

Ha közösségi adóalanynak adunk el ellenőriznünk kell a VIES rendszerben a partner adószámát (kivéve: angol cégek 80.000 font alatt), ha érvénytelen a közösségi adószám (mint nemzetközi adószám), mindenekelőtt a vevővel kell egyeztetni, hogy az általa közölt szám helyes-e, ő tudja a saját adóhatóságánál kérni az ellenőrzését, illetve adószám igazolás kiállítását kérni.

Amennyiben érvényes az adószám az igazolást ki kell nyomtatni és meg kell őrizni 5 évig, az adóhatóság számára adóellenőrzés esetén be kell tudni mutatni, illetve a társaság könyvelője is a bevallás készítésekor összesítő jelentést készít az EU-s ügyletekről.

Ehhez kapcsolódóan hasznos információkat a VIES weboldalán találunk.

Nem EU-s partnerrel történő kereskedés vagy szolgáltatás nyújtás esetén nem szükséges a Közösségi adószám, e nélkül is lehetséges. Termékkereskedelem esetén viszont VPID számot szoktak kérni a vámolás során, melyet az alábbiak szerint lehet igényelni a T201, T201T és T101E nyomtatványokon.

VPID szám megállapítása