+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

Adószakértői területek - Könyvelési tételekA könyvelési tételek a vállalat eszköz- és forrásállományát, a vállalat bevételeit és kiadásait, valamint az azokban bekövetkező változásokat írják le a számviteli és adózási szabályok figyelembe vételével. Ezek a változások lehetnek csökkenések illetve növekedések. Mivel a mérleg ezeknek a folyamatos változásoknak a vezetésére alkalmatlan, ezért azt fel kell bontanunk számlákra, úgynevezett könyvviteli számlákra.

A könyvviteli számla – könyvelési tételek

A könyvviteli számla nem más, mint a könyvvezetés alapegysége, egy olyan kétoldalú kimutatás, amely a gazdasági események folyamatos, számviteli szabályoknak megfelelően történő rögzítését teszi lehetővé, oly módon, hogy az követhető legyen. Év közben a könyvviteli számlák a mérleg és az eredménykimutatás sorait helyettesítik. A főkönyvi számlák bal oldalát tartozik (T) oldalnak, míg a jobb oldalát követel (K) oldalnak nevezzük. Ezeknek az elnevezéseknek ma már semmiféle gazdasági vonatkozása nincs.

A kettős könyvviteli gyakorlat alapján a növekedéseket és a csökkenéseket egymással szemben számoljuk el. Minden gazdasági esemény két számlát érint. A gazdasági esemény hatását mindig az egyik számla tartozik (T) illetve az ellenszámla követel (K) oldalára vezetjük fel egyszerre.

A gazdasági események között megkülönböztetünk egyszerű illetve összetett gazdasági eseményeket. A kettő között a különbség, hogy az összetett gazdasági eseménynek van eredményhatása, míg az egyszerűnek nincs.

A könyvviteli számlák típusai

  • Eszközszámlák
  • Forrásszámlák

Amennyiben összetett gazdasági eseményről van szó, akkor vizsgálnunk kell az eredményhatást is, erre szolgálnak:

  • Költség- és ráfordításszámlák
  • Bevételszámlák

Ezen felül megkülönböztetünk úgynevezett technikai számlákat is, amelyek gazdasági tartalommal ugyan nem bírnak, de könyveléstechnikai szempontból szükségesek.

Az itt megtalálható bejegyzéseket jellemzően olyan könyvelési tételek ihlették, amelyek hordoznak önmagukban némi összetettséget. Ezért bízunk benne, hogy sokan hasznosnak fogják találni őket.