+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

Fejlesztési tartalék feloldásaA már korábban, fejlesztési céllal képzett fejlesztési tartalék feloldása kizárólag a társasági adótörvény által előírt szabályok szerint történhet. Lássuk melyek a legfontosabb lépések!

A fejlesztési tartalékot a társasági adóról szóló törvény „előrehozott értékcsökkenésnek” tekinti, azaz ez a társasági adó szempontjából elismert értékcsökkenés.

A társasági adótörvény előírása alapján fejlesztési tartalék kizárólag a vállalkozás által megvalósított beruházás bekerülési értékének megfelelően oldható fel, az aktiválás nem feltétel.

Fejlesztési tartalék feloldása – beruházás fogalma

A számviteli törvény szerint beruházás: a tárgyi eszköz beszerzése, létesítése, saját vállalkozásban történő előállítása, a beszerzett tárgyi eszköz üzembe helyezése, rendeltetésszerű használatbavétele érdekében az üzembe helyezésig, a rendeltetésszerű használatbavételig végzett tevékenység (szállítás, vámkezelés, közvetítés, alapozás, üzembe helyezés, továbbá mindaz a tevékenység, amely a tárgyi eszköz beszerzéséhez hozzákapcsolható, ideértve a tervezést, az előkészítést, a lebonyolítást, a hitel-igénybevételt, a biztosítást is); beruházás a meglévő tárgyi eszköz bővítését, rendeltetésének megváltoztatását, átalakítását, élettartamának, teljesítőképességének közvetlen növelését eredményező tevékenység is, az előbbiekben felsorolt, e tevékenységhez hozzákapcsolható egyéb tevékenységekkel együtt.

Fejlesztési tartalék feloldása – társasági adó

Azaz feloldjuk a fejlesztési tartalékot és társasági adóalap szempontjából elismert értékcsökkenést erre már nem számolunk el. Ha a feloldott fejlesztési tartalék és a beruházás bekerülési értéke között különbség van, akkor arra természetesen elszámolható a társasági adóalap szempontjából elismert értékcsökkenés.

Az adózás előtti eredmény csökkentéseként figyelembe vett, a beruházás alapján feloldott fejlesztési tartalékot már elszámolt értékcsökkenési leírásnak kell tekinteni.

Ez a kedvezmény azért jó, mivel az üzembe helyezést megelőzően figyelembe veszi a társasági adóalap szempontjából fontos adóalap csökkentő tételt az értékcsökkenést.

Értékcsökkenés – számviteli törvény szerint fejlesztési tartalék feloldását követően

Számviteli törvény szerinti értékcsökkenés továbbra is elszámolható az üzembe helyezést követően.