Cafeteria 2017Mint ismeretes, a „Cafeteria” a köznyelvben elterjedt, széles körben használt kifejezés, amely választáson alapuló béren kívüli juttatási rendszert jelent. Ebben a rendszerben a munkavállalók rugalmasan, egyéni igényeiknek megfelelően választhatnak a munkáltató által kínált juttatások közül az előre meghatározott – általában éves – keretösszeg erejéig. A rendszer keretein belül minden dolgozó a saját motivációjának és preferenciáinak megfelelően állíthatja össze juttatási csomagját. A munkáltató azonban az ilyen választáson alapuló rendszertől függetlenül – annak alternatívájaként vagy kiegészítéseként – is adhat a munkabéren felül különböző juttatásokat. A béren kívüli juttatások mind a munkavállalók, mind a munkáltatók részéről egy jó lehetőség, hogy a munkavállalók számára a munkáltató „csökkentett” adóteher mellett nettó juttatást adjon a munkavállaló magánszemély számára. A béren kívüli juttatások rendszere vagyis a Cafteria 2017. január 1.-től – mind a Cafeteria elemek összetétele, mind pedig az azokat terhelő adóterhek tekintetében – jelentősen változik. Ebben a cikkben a Cafeteria 2017-ben érvényes szabályait foglaltuk össze mind munkavállalói mind munkáltatói szemszögből megközelítve.

Cafeteria 2017 – Összefoglaló táblázat

Cafeteria 2017 - Összefoglaló táblázat

Cafeteria 2017 – Adómentes juttatások (a munkavállaló és a munkáltató oldaláról)

A Cafeteria 2017-es rendszerében a következő juttatások nyújthatók adómentesen:

 • bölcsődei szolgáltatás (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.6. pont c) pontja alapján)
 • foglalkoztatás-egészségügyi ellátás (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.6. pont d) pontja alapján)
 • munkásszállás, szolgálati lakás (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.6. pont f) pontja alapján)
 • kifizető sportlétesítményének használata, sportrendezvényre belépő éves értékhatár nélkül (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.7. pont és 8.28. a) pontja alapján)
 • védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközök (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.8. pont pontja alapján)
 • csoportos személyszállítás (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.11. pontja alapján)
 • az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttatott, kulturális szolgáltatás igénybevételére – muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére – szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj, ide nem értve a Széchenyi Pihenő Kártya szabadidő alszámlájára utalt munkáltatói támogatást (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.28. pont b) pontja alapján)
 • a munkáltató, volt munkáltató által a csoportos létszámleépítés miatt elbocsátott, vagy elbocsátandó munkavállalók részére nyújtott olyan szolgáltatás, mellyel a munkáltató a munkavállaló újra-elhelyezkedését támogatja, azzal, hogy e rendelkezés alkalmazásában a munkavállaló újra-elhelyezkedését támogató szolgáltatásnak minősül a pszichológiai tanácsadás, az át-, illetve továbbképzés, a munkajogi tanácsadás (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.29. pontja alapján)
 • kifizető, külföldi székhelyű jogi személy, egyéb szervezet által biztosított személygépkocsi magáncélú használata, továbbá azzal összefüggésben úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatása (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.37. pontja alapján)
 • a kifizető által biztosított védőoltás (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 8.39. pontja alapján)
 • internet juttatás és egyéb termék juttatása távmunka esetén (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény alapján 4.§ (2a) a))
 • mobilitási célú lakhatási támogatás – értékhatárral (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 2.11. pontja és 9.7. pontja alapján)
 • lakáscélú munkáltatói kölcsön (ingyenes vagy kedvezményes juttatásként az Szja törvény 1. számú melléklet 2.7. pontja alapján, illetve 9.3.1 pontja alapján)
 • munkába járás esetén 15Ft/km juttatható adómentesen (Szja 25.§ (2) bb pont)
 • kockázati biztosítás – minimálbér 30%-áig (Szja 1. számú melléklet 6.3 pont)
 • egészségügyi ellátás – várható pontosítások 2017-ben

Cafeteria 2017 – 34,22%-al (munkáltató által fizetendő adó) adózó béren kívüli juttatások

A kedvezményesen adózó béren kívüli juttatásokat két csoportra lehet osztani (a juttatás feltétele, hogy egész évben munkavállalói jogviszonyban legyen a munkavállaló)

 • Készpénz (bele tartozik a 450.000 Ft/év keretösszegbe) – maximum 100.000 Ft/év
 • Széchenyi pihenőkártya (bele tartozik a 450.000 Ft/év keretösszegbe):
  • a szálláshely alszámlára maximum 225.000 Ft/év,
  • a vendéglátás alszámlára maximum 150.000 Ft/év,
  • a szabadidő alszámlára maximum 75.000 Ft/év

Mire használható a Széchenyi pihenőkártya a munkavállaló oldaláról?

A SZÉP kártya névre szóló bankkártyaként funkcionál, a főkártyát csak a munkavállaló használhatja, de más személyek költségeit is fizetheti vele. A juttatáshoz való (családon belüli) egyszerűbb hozzáférés érdekében társkártya is igényelhető, melynek száma nincsen korlátozva. Így a kártyabirtokos és a közeli hozzátartozóik is költhetik egy időben, akár egymástól függetlenül is az egyenleget.

Szálláshely alszámla

A belföldi üdülés költségei, a szálláshely által nyújtott étkezéssel, egyéb szolgáltatásokkal együtt. Elszámolható akkor is, ha közvetlenül fizetünk a szálláshelyen, vagy ha utazási irodában. A szálláshelyen közvetlenül fizetett belföldi üdülés elszámolható a vendéglátás és a szabadidő alszámlára is, de az utazási irodában fizetett üdülés kizárólag a szálláshely alszámláról fizethető. A szálláshelyen fizetendő összeg két vagy három alszámlából is teljesíthető, ha a teljes fedezet csak így áll rendelkezésre. Szálláshely igénybevételnek minősül, ha szobahasználatra sor kerül. Ha azonban a szálláshelyen szobahasználat nem merül fel, hanem csak pl. az étterem igénybevétele, vagy a szálloda strandjának használata (díj ellenében), akkor ezek díjait nem lehet elszámolni a szálláshely alszámlára, hanem a szolgáltatás jellegének megfelelően vagy a vendéglátás, vagy a szabadidő alszámlára. A szálláshelyen igénybe vehető, és a szálláshelyen a szálláshely-szolgáltatással együttesen fizethető bármely szolgáltatás. Fizikai közérzetjavító szolgáltatások közül a gyógyfürdők tevékenysége, valamint a máshova nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből a strandszolgáltatás.

Vendéglátás alszámla

A közvetlenül elfogyasztható készétel vásárlása számolható el. A nem készételek, döntően alapanyagok, nem számolhatók el. A helyszín lehet étterem, üzemi étkezde, ételkifőzde-konyha, ételkiszállítás, stb. Az elszámolhatóságnál „az a döntő, hogy az ételek közvetlen azonnali fogyasztásra alkalmasak-e, és nem annak a létesítménynek a fajtája, amely a szolgáltatást végzi.” Így pl. ide tartozik és elszámolható az előre elkészített ételeket, szendvicseket értékesítő automata, a szendvics-bolt, a cukrászda, a fagylaltozó, a süteményárusító hely értékesítése is. Szerződés köthető (és elszámolható) az iskolai menzákat üzemeltető cégekkel is, ha a kártyaelfogadás megoldott. Az ételfogyasztásba beletartozik az italfogyasztás is, de a dohányáruk megvásárlása nem. Belföldi üdülés (szobahasználat esetén) kifizethető a Vendéglátás alszámláról, de kizárólag a szálláshelyen, vagy szálláshely részére történő SZÉP Kártyás előrefizetéssel, így utazási irodán keresztül nem! Fizikai közérzetjavító szolgáltatások közül a gyógyfürdők tevékenysége, valamint a máshova nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységből a strandszolgáltatás.

Szabadidő alszámla

Olyan (a kórházak, az orvosok és a fogorvosok tevékenységén kívüli) humánegészségügyi ellátás számolható el, amelyek nem igényelnek, nem foglalnak magukban orvosi gyógykezelést, így pl.: fizikoterápia, ergoterápia, gyógytestnevelés, orvosi gyógymasszázs, hátgerincmasszázs, optometria, látásvizsgálat, dentálhigiéniai kezelés, röntgen, az ultrahang, az MRI vizsgálat, terhesgondozás (felügyelet a terhesség és a szülés alatt, az anyák szülés utáni felügyelete) családtervezés (beleértve a gondozást is) foglalkozás terápia, akupunktúra, aromaterápia, beszédterápia, logopédia, homeopátia, táplálkozásterápia, természetgyógyászati ellátás, sóterápiás barlang szolgáltatása, lovas terápia. Élő színházi, koncert-, opera vagy táncművek és egyéb színpadi alkotások megtekintése (nézői jegy); művészcsoportok, cirkuszok vagy társulatok, zenekarok, együttesek előadásainak megtekintése; egyéni művész (színész, táncos, zenész, szövegmondó és egyéb előadó) előadásának megtekintése. Mindenfajta múzeum megtekintése (művészeti múzeum, az ékszer-, bútor-, jelmez-, kerámia-, ezüstalkotás múzeumai; természettudományi, műszaki és technikai múzeum; egyéb szakmúzeum; szabadtéri múzeum) gyűjtemények, utazó gyűjtemények megtekintése. Állat- és növénykert szolgáltatásai, védett természeti érték bemutatása (nemzeti park, védett tájegység, védett természeti terület). Vidámparki, szórakoztatóparki szolgáltatás igénybevétele, főbb helyszínek lehetnek: vidámpark, látványosságok, vásári mutatványok, körhinta, nosztalgiavasutak, csúszda, vízicsúszda, témaparkok. Szabadidőpark szolgáltatásának igénybe vétele (szálláshely nélkül!); szabadidős közlekedési eszközökhöz kapcsolódó létesítmények igénybe vétele (kizárólag a sporthajó kikötő); sípályák használata; szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése; strandszolgáltatás igénybe vétele, beleértve ennek keretében a strandeszköz-kölcsönzést (pl. fürdőkabin, öltözőszekrény, nyugágy stb.). Fogyasztó- és karcsúsító szalonok szolgáltatásai, frissítő masszázs (nem egészségügyi gyógymasszázs!), gyógyfürdő, gőzfürdő, szauna, szolárium, thai masszázs, törökfürdő használata. Testedzési szolgáltatásként fitnesz és testépítő klubok, illetve létesítmények által nyújtott testedzési lehetőség, belépőjegy, bérlet ezekbe a létesítményekbe. Kizárólag a verseny- és lovaglóistállók szolgáltatásai, illetve a sporthorgászat számolható el, valamint a sportesemények rendezése, szervezése, promóciója tevékenységből a szabadidős sportrendezvények nevezési, regisztrációs díja. Belvízi személyszállítás komphajóval (személyszállítás, kísérő jármű és egyéb tárgyak szállítása) belvízi személyszállítás hajóval belvízi személyszállítás városnéző és kirándulóhajóval egyéb belvízi személyszállítás (pl. vízitaxi). Sporttanfolyam, torna, lovaglás, úszásoktatás hivatásos sportoktatók, tanárok, edzők tevékenysége, jógaoktatás, harcművészeti tanfolyam.

Cafeteria 2017 – 49,56%-al (munkáltató által fizetendő adó) adózó béren kívüli juttatások

 • Széchényi pihenőkártya és a keretösszegek felett adott juttatás
 • Csekély értékű ajándék utalvány formájában – 3 alkalommal a minmálbér 10%-áig adott utalvány / év
 • Ajándékutalvány (értékhatár nélkül)
 • Bérlet teljes árának megtérítése
 • Munkahelyi meleg étkezés és Erzsébet utalvány korlátlan összegig
 • Iskolakezdési támogatás korlátlan összegig
 • Önkéntes egészség és nyugdíjpénztár (értékhatár még pontosítás alatt)
 • Iskolarendszerű képzés költsége
Cafeteria 2017Közteher
Adómentes juttatásokAdómentes
Munkába járás költségtérítése (a kötelező 86 %-on felül)a bérlet árának 14%-a feltételek mellett, 15Ft / km munkába járás címén
Sportnincs korlát
Kultúra50.000 Ft / év
Bölcsődenincs korlát
Kockázati biztosítás (élet, baleset, egészség)minimálbér 30%-a
Teljes életre szóló biztosítás (2018. január 1.-ig)nincs korlát
Számítógép használat, internetnincs korlát
Lakáscélú támogatás5 évente 5 millió Ft
Béren kívüli juttatások34,22%
Készpénz100.000 Ft / év450 ezer forint éves rekreációs keret
SZÉP kártya szállás225.000 Ft / év
SZÉP kártya vendéglátás150.000 Ft / év
SZÉP kártya szabadidő75.000 Ft / év
Egyes meghatározott juttatások43,66%
Erzsébet utalvány
Helyi bérlet 100%-a
Iskolakezdési támogatás
Egészség- és önsegélyező pénztár
Önkéntes Nyugdíjpénztár
Munkahelyi étkeztetés
Iskolarendszerű képzés
Üdültetés
Foglalkoztatói nyugdíjpénztár
A béren kívüli juttatások egyedi értékhatár feletti része
A béren kívüli juttatások egyedi értékhatárt meg nem haladó, de összértékben 450 ezer forint feletti része
A SZÉP kártya egyedi értékhatár feletti rész
Adóköteles biztosítási díj
Csekély értékű ajándék évente 3 alkalommal, maximum a minimálbér 10%-a / alkalom
Szabályzat alapján adott áru vagy szolgáltatás, vagy arra szóló utalvány