+36 70 371 6907 | +36 30 635 5022 info@tilea.hu
English language
Nemzetközi adótanácsadás - Nemzetközi könyvelés - Nemzetközi bérszámfejtés - Transzferár dokumentáció

Adókedvezmény betegségekre? Sajnos sokan még nem is hallottak róla!

Adókedvezmény betegségekre tekintettelAdókedvezmény betegségekre már régóta igénybe vehető Magyarországon. Bejegyzésünkből megtudhatja, hogy hogyan vehető igénybe.

Magyarországon minden tizedik ember diabéteszes, minden hatodik pedig gluténérzékeny. Elképesztő számok és sajnos még sokáig lehetne sorolni, hogy hány olyan betegség van, ami manapság népbetegségként nehezíti meg emberek tömegeinek a mindennapjait. Többek között az enyémet is. Ezek a hosszú távon fennálló betegségek folyamatos gyógyszerköltséggel járnak, a sok esetben megkövetelt speciális étrendek ára pedig rendszerint az átlagos élelmiszerekhez képest magasabb árfekvést takar. Az adójogszabályok megalkotásánál a törvényalkotó számára célkitűzés volt, hogy adókedvezmény formájában hozzájáruljon ezeknek a költségeknek a mérsékléséhez.

Előadásaim során – ahol az előadás témája lehetővé teszi – mindig igyekszem kitérni a betegségekre vonatkozó adókedvezményekre. Sajnos azt tapasztalom, hogy még mindig nagyon sokan vannak, akik nem hallottak erről a típusú adókedvezményről. Bízom abban, hogy bejegyzésemmel sokkal szélesebb körben tudom felhívni a figyelmet erre a lehetőségre és sokaknak tudok vele segíteni.

Az adókedvezmény érvényesítéséhez nincs szükség senkire, se könyvelőre, se adótanácsadóra, mindenki önállóan és extra költségek nélkül veheti igénybe!

Személyi adókedvezmény betegségekre

A törvényben meghatározott kedvezmények után adókedvezmény, azaz a fizetendő 15%-os személyi jövedelem adót nem kell megfizetni (így a fizetendő személyi jövedelem adóból vehető igénybe) illeti meg a magánszemély adózókat. Ezt az adókedvezményt év közben vagy év végén egy összegben a bevallás beadásával egyidejűleg lehet igényelni, illetve önellenőrzéssel az elévülési időig.

Mi szabályozza, hogy milyen betegségekre lehet igénybe venni?

A 335/2009. (XII. 29.) Kormányrendelet, valamint a vonatkozó minősítéseket, kapcsolódó igazolásokat a betegség minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg.

Mit kell beszerezni a kedvezmény igénybe vételéhez?

Megfelelő szakorvosi igazolásra van szükség, ez alól azonban kivétel az, aki rokkantsági járadékban részesül, illetőleg a támogatást megállapító határozat alapján az a személy, akinek fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították. Az ideiglenes igazolásokat évente kell kiállítani, a végleges állapotot nem kell újra igazolni.

Milyen betegségekre lehet igénybe venni?

Hallási betegségek, mentális és viselkedészavaros betegségek, látási fogyatékosság, mozgásszervi fogyatékosság, pervazív fejlődési zavarok, paranoid zavarok, daganatos betegségek, mesterséges testnyílással élő személy, immunbetegség, emésztőrendszer betegségei, számos ritka betegség, endokrin-és anyagcsere betegség, veleszületett enzimopátiák, dialízises betegek, légzési betegségben szenvedők, szívbetegek, egyéb fejlődési rendellenesség.

Hogyan lehet érvényesíteni év közben?

Az adóelőlegről szóló nyilatkozatot le kell adni az igazolással együtt a munkáltatónak. A munkáltatónak megőrzési kötelezettsége van az igazolásra tekintettel, illetve a magánszemélynek is.

Mennyi az adókedvezmény összege?

A betegségekre vonatkozó adókedvezmény összege évről évre folyamatosan emelkedik. 2016-ban ez az összeg 66 600 Ft.

Betegségekre vonatkozó adókedvezmény mértéke

Az adókedvezményre vonatkozó adóhatósági álláspont megtekinthető a NAV weboldalán.

Az igényléshez szükséges nyilatkozat letölthető innen: Nyilatkozat

Ha bejegyzésünket hasznosnak találta, akkor kérem ossza meg Ön is, hadd ismerjék meg ezt a lehetőséget mások is!

Kneitner Lea
okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő